
Flexibilná diéta, IIFYM, Jesť čokoládu a chudnúť?
Tuk je zlý, sacharidy sú smrť, mäso je rakovina, bielkoviny ničia obličky, drepovanie je zlé na kolená, ale kapustová diéta a zázračné tabletky fungujú popritom ako sa vozíš na ružovom jednorožcovi.
Teraz seriózne…
Koľko krát už bol každý makronutient označený ako hlavná príčina obezity?
Nespočetne veľa krát… Nejedz pečivo, ani žiadne sacharidy a budeš chudnúť…
Jedz len nízkotučné výrobky a tuku sa vyhýbaj ako čert svätenej vode…
Avšak pravda je niekde inde (ako veľa štúdií ukázalo) za obezitu nemôže konzumácia daného makronutrientu(tuku, cukru), ale je to prehnaná celková konzumácia kalórii a ku nej neprimeraná aktivita. Takže, keď ti nabudúce niekto povie, že nejedz ten rohlík, alebo nejedz to maslo, lebo budeš tučný, tak ty mu povedz, že sa niečoho takého báť nemusíš, lebo ješ primerane svojmu energetickému výdaju(aktivite).
Tento trend, démonizovanie istých potravinových skupín(samozrejme, keď si intolerantný na lepok, tak ho asi nebudeš jesť ), sa preniesol aj do diéty a potom končíme pri snahe schudnúť slaninu z vianočného vyžierania, tým, že vyradíme kompletne nejaký makronutrient, alebo nejakú skupinu potravín, bez toho aby sme poznali logiku tohto činu, ale len preto lebo jedna teta v televízii povedala.
Ja som bol taký istý, myslel som, že sacharidy sú smrť, a nepozeral som sa nato ako na väčší obraz. Nikdy by som nemyslel, že by som dokázal schudnúť pri jedení sacharidov a nebodaj po ich konzumácií pred spaním.
Táto diéta nebola veľmi udržateľná. A to je najdôležitejšie zo všetkého, udržateľnosť. Ak neustále myslíš len na čokoládu, kuracinu a zeleninu už nemôžeš ani vidieť, niekde je chyba.
Druhá najdôležitejšia vec je aby diéta / strava pozostávala z čím najväčšieho množstvo nutrične bohatých potravín, ktoré obsahujú dostatok vitamínov, minerálov a sú čím najmenej spracované človekom (zemiak, mäso, zelenina, vajce…) a samozrejme aj nejakého podielu nutrične menej bohatých potravín (bordelu – čokoláda, zmrzlina…), aby si si doprial j to načo máš chuť, bol naplnený aspekt udržatelnosti a spokojnosti.
Pretoto som si veľmi obľúbil flexibilné dietovanie, IIFYM (IF it fits your macros) a jeho aplikáciou som dosiahol najlepšie výsledky.
Konceptom flexibilného dietovania je, že 80 % tvojho denného kalorického príjmu pochádza z nutrične bohatých potravín a 20 % môže pochádzať z nutrične menej bohatých potravín (bordelu).
Viac o Flexibilnom dietovaní sa môžeš dozvedieť v tomto videjku.
Ale aj tu platí, nie je to žiadna zázračná metóda, ak nebudeš jesť primerane svojej aktivite, vyprasíš sa rovnako ako pri každej inej diéte. A chudnúť budeš jedine ak budeš v kalorickom deficite. Inak to nejde.
Kukni videjko, hoď lajk ak ťa to zaujalo nezabúdaj, že toast s maslom nie je smrť.